Rythmeskvulp.

image

Eg høyrde om “Rythmeskvulp” på vidaregåande då det var eit dikt frå den i læreboka me brukte (Tekst og Tanke). Navnet (pseudonymet) til diktaren var Adolescentulus Olsen. Adolescentulus betyr ung (eller singel). Frå då av har eg heita “Adulescentulus Endresen” (eg googla meg til at adulescentulus er meir korrekt skrivemåte) på MSN.

Her er mer info om diktsamlinga:

Diktparodi av herrene Hjalmar Christensen, 1869-1925, litteraturkritiker, kulturhistoriker og romanforfatter, Vilhelm Dons, jurist og Hugo Mowinckel, etter sigende skrevet i løpet av en munter ettermiddag på Engebret i Kristiania. Spøken rammet i hovedsak Vilhelm Krag, Sigbjørn Obstfelder og Halfdan Christensen. Krag og Obstfelder tok det relativt humoristisk. Obstfelder sa at ‘dette kunne han gjort bedre selv!, mens derimot Halfdan Christensen tok parodien tungt; rasende rev han heftet i småbiter og strødde dem for svanene i Slottsparken.
(Kilde: http://www.cappelensantikvariat.no/Antikvariat/katalog417.html)

Eg snubla over eit sted eg kunne kjøpa originalen (frå 1895), så eg slo til. Eg skanna den inn, og du kan sjå han her:
http://www.flickr.com/photos/21516988@N07/sets/72157623262507340/

Eg håpar at eg vil ein dag forstå parodiane.

This entry was posted in Prosjekt and tagged . Bookmark the permalink.

5 Responses to Rythmeskvulp.

 1. Tore says:

  Stilig!

 2. Pingback: Introduksjon av travbanen til nå | Rudis travbaneklubb

 3. Hei! Hjalmar var oldefaren min, holder på med masteroppgave om ham som kulturhistoriker, så synes det var kjempekult at du postet dette (tanten min tipset meg) og så kjekt at du kjøpte boka! ler så jeg griner selv av diktene;) de andre tingene han skrev er mer alvorlige og sånn men han var god på rangel og morsomheter, ja…!Cathrine Arnesen skrev hovedoppgave om denne diktsamlingen i 1978 som plasserer den godt inn i tidens dikteriske liv og som er verd å lese om du har interesse for denne type ting;) denne boka er definitivt verd å publiseres på nytt!

  • Rudi says:

   Så utrolig kult! Takk for tipset om oppgaven, jeg må prøve å få tak i den. Vet veldig lite om samling og forfatter annet enn det lille som står i posten her. Har tatt et fag om nordisk litteratur før 1900, så har litt mer grunnlag til å forstå parodiene, da 🙂 Lykke til med masteren!

   • Mariane H Tveter says:

    takk!
    fant forresten ut av at Sinding tonesatte tre av diktene, de er desverre ikke utgitt på plate men vil få noen til å spille dem for meg; også at boka kom ut på nytt i 1982 illustrert av Rune Andreasson, kan bli en trend, dette her!

    oppgaven til Arnesen finnes ved UHS, det vil si Universitetet i Oslos hovedbibliotek, som avhandling, den er ganske interessant, kanskje det lokale biblioteket ditt kan låne den inn for deg om du vil lese den;)
    ha en flott høst!
    mariane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *