Bloggposten om at jeg har vært i Danmark

Så var jeg hjemme igjen! Jeg legger dette ut som et slags forslag på hvordan en kan gå frem som norsk utvekslingsstudent i København, da jeg vet mye nå som jeg skulle ønske jeg visste om i januar. Jeg begynner med kjedelige praktiske greier (som kan være greit å vite om), før jeg går inn på det jeg synes er mer spennende: Språk, venner, hva man kan gjøre og hvordan man kan bli dansk!

Bolig
Som nordisk utvekslingsstudent ved Københavns Universitet (KU) fikk vi ikke tildelt et sted å bo. Om du er tidlig ute kan du skaffe deg rom i kollegier (studentboliger), men det krever gjerne at du er veldig tidlig ute (6 måneder-1år), og helst at du skal være lenger enn ett semester. Jeg ga opp det ganske raskt.

Her er hvordan jeg gjorde det: Jeg betalte(!) for en konto på boligportal.dk og kontaktet så mange jeg kunne. Jeg holdt meg også oppdatert på Facebookgruppen for Erasmus i København. Jeg var veldig heldig, da mentoren jeg fikk fra Københavns Universitet lot meg sove over hos henne til jeg fant meg noe. Jeg prøvde fremdeles å finne meg noe mens jeg enda var i Norge, men ingen ville ha noen som ikke kunne komme på visning. Jeg reiste derfor ned til København uten bolig, men lånte sofaen til mentoren min frem til jeg fikk et sted.

Offentlig transport + sykkelmuligheter er såpass bra i København at det ikke burde være et stort hinder hvor man havner, men som alltid er jo sentralt bedre enn ikke-sentralt. Jeg bodde i Tårnby, en kommune rett ved flyplassen. Det var ikke noe problem for meg. Å sykle til sentrum tok 30min ca.  Men det var også gode muligheter til tog og metro.

Byråkratiet
Når det gjelder papirer som må ordnes med henhold til utveksling har jeg i grunnen ikke peiling. Studentveileder ga oss papirer som vi fylte ut, og så gikk det greit til slutt. Med slikt kan studentveiledere hjelpe deg mer enn jeg kan.

I Danmark er det lurt å skaffe seg et CPR-nummer (“personnummer”) og sundhedskort så snart som mulig. For nordmenn som skal studere (og ikke jobbe) er dette en smal sak. Søk på google etter kommunen du skal bo i og borgerservice (f.eks. “København borgerservice” så får du frem adressen du er på jakt etter.  Ta med passet ditt og besøk dem så snart du har en plass å bo i Danmark, så sender de deg et sundhetskort i posten, samtidig som du får et CPR-nummer.

Telefon, bank og bibliotek
Med CPR kan du få bankkonto. Dette fikses på noen få minutter, bare gå innom en Nordea og forklar situasjonen. Det koster ingenting, og du får et Visa Elektron-kort i posten i løpet av kort tid. Fordelen med dansk bankkonto er at det er billigere å overføre penger for f.eks. husleie, og mindre avgifter ved bruk av dansk visa. Danske visakort fungerer også flere steder enn de norske (men det er fremdeles lurt å alltid ha noen kontanter, da visse steder kun tar Dankort).

For dansk telefonnummer har du to valg. Kontantkort, som er enkelt og greit (de selger dem overalt) eller abonnement. Sistnevnte krever CPR, men jeg føler det var verdt det. Jeg hadde gode erfaringer med Callme.dk. Om du alt har bankkonto med nettbank (NemID) så kan du velge å ikke motta regninger i posten, og dermed betale direkte via nettbanken.

Jeg vil også anbefale å vente til du har CPR-nummer før du melder deg inn i biblioteker, da du da slipper å drasse rundt på ekstra kort. Med bibliotek-konto kan du ikke bare låne bøker, filmer, musikk, blablabla, men også streame x filmer i måneden på filmstriben.dk.

Sykling og transport
Jeg sykla aldri i Norge, men hver dag i Danmark. Det er helt strålende å sykle i København. Alle gjør det, og alt er lagt opp til det. Syklistene er kongene i trafikken. Jeg kjøpte meg en billig, brukt sykkel om jeg brukte over 1500kr på reperasjoner underveis i semesteret. Jeg anbefaler å kjøpe en brukt sykkel fra en sykkelbutikk og ikke privat. Hvis du virkelig vil gjøre et kupp så dra på politiauksjon – men sett det godt inn i hvilke sykler som vil være der, møt opp tidlig slik at du får dobbelsjekke dem, og ta med utstyr for å bryte opp sykkellåsen med (for det har dem ikke til disposisjon).

Å sykle i København kan være skremmende. I Norge er det ren anarki, mens i Danmark er de en del av systemet. En grei innføring (ment for barn) finner du hos sikkertrafik.dk (velg å gå videre uten login). Første gang du sykler kan du finner deg noen å følge etter. Bare gjør som de gjør. Hovedsaklig gjelder det: marker hvor du svinger og når du stopper, følg bilers trafikklys og alltid ha oversikt om noen kommer bak deg.

Tog, buss og metro går på samme billetter. Hvis du skal bruke det aktivt så er vel månedskort billigst, men om du sykler er det nok å kjøpe et klippekort, som er 10 billetter. Sonesystemet fungerer ved at København er delt opp i soner. Kart over sonene er det på billettautomatene. Metroene går døgnet rundt og er upåklagelige. Togene går ofte. Bussene aner jeg ikke noe om, men de går ikke så ofte om natten.

Det var alt det kjedelige praktiske.

Språket
Dansk er fantastisk. Det er norsk også, og de fleste dansker er enige, men det betyr ikke at de forstår deg. Det er enkelt å avskrive det til at de ikke vil forstå, men sannheten er at de har trolig ikke hørt like mye norsk som du har hørt dansk. I tillegg har vi i Norge holdningen om at “alle forstår hverandre”. I Danmark er holdningen “alle gjør seg forstått”. Vær forberedt på at folk tror du snakker svensk.
De du blir godt kjent med vil etterhvert kunne forstå norsken din godt, men for fremmede er det lurt å legge litt over til dansk (noe som for min del skjedde ganske av seg selv). Dansker flest vil ikke høre at du snakker norsk-dansk, de tror bare at de er skikkelig flinke til å forstå norsk.
Et annet tips: Desto mer du drikker, desto danskere snakker du. Dette stemmer faktisk.

Hvordan bli kjent med folk
Finnes vel ikke noe fasitsvar. Dansker er langt på vei som nordmenn – veldig sosiale og kjempehyggelige (virkelig herlige folk!), men ofte dårlig til å ta iniativ. Fordelen med å være utvekslingsstudent er at man da har en kanon isbryter – la oss sammenligne mitt land og ditt land! Jeg synes det er kjempespennende å snakke om Danmark, eller Danmark vs. Norge, men jeg kan forstå at det kan bli for mye for noen. Den største utfordringen er å kunne ta steget videre å snakke om andre ting. Det er ikke alltid like enkelt. Jeg hadde en lapp med meg i lommeboken hvor jeg ba dansker komme med tips til bøker og musikk. I tillegg så prata jeg ofte om dansk film med folk. Og dansk kultur generelt. Om du ikke synes dette er spennende så har jeg ikke noen gode tips!

Fra Bergen var jeg vant med et omfattende studentmiljø med fokus på studentorganisasjoner. Det er det ikke i København. Det er nok av studentorganisasjoner eller steder hvor man kan være med frivllig – men det er en utfordring å finne dem, og det finnes ikke noen god oversikt. Det beste rådet jeg har er google + spørre folk om det vet om noe. En tradisjon i Danmark er Frebar, som er fester på skoleområdet på fredager. Om din del av skolen ikke har det en gitt fredag har sikkert en annen del.

Erasmus-miljøet finnes også, selv om jeg aldri deltok i det selv. De har en hel hau med arrangement og møter, så om du ikke kjenner noen er det et veldig greit sted å begynne.

Hvad gør man så?
København er en hovedstad, det er alltid noe som skjer der. Her er en rekke tips om hvordan man kan finne ut av hva:
Stauning eller Kaos: Dette er min favoritt. Det er en blogg hvor de skriver om litt alternative arrangement rundt om i København. Hvis du vill oppleve noe nytt finner du mange gode tips for det her. Sjekk den regelmessig, da tipsa ikke alltid kommer i god tid.
Hva kan du i denne uge, København?: En facebookgruppe hvor folk legger inn tips og lenker til events. Her dukker det ofte opp noen godbiter!
Copenhagen Nightlife: For nattlivs-tips kan du sjekke ut denne Facebook-lista. Den er også grei, i det at du slipper å like alle slags steder i København for å finne ut hva som skjer der.
Spottedbylocals: En super side med tips om steder man kan besøke, og særlig av typen som man kun finner ved tilfeldighet.
HelloCopenhagen: Enda en blogg med tips om events o.l., desverre ikke så ofte oppdatert.
Alt om København: En litt rotete, dog veldig omfattende, oversikt over steder i København og hva som skjer.
Students only: Nyhetsbrev med tips om arrangement på biblioteket. Jeg fikk gratisbilletter til å se Hillary Clinton via denne.

Bli dansk
Dramatisk overskrift. Hva jeg egentlig mener er å komme deg inn i den danske virkeligheten. Dansker har sin egen populærkultur, historie, musikk, politikk, osv. Om du har lyst til å bli litt dansk så anbefaler jeg å høre på dansk radio mens du sykler (eller ellers), sjekke ut noen danske filmer og kanskje følge med på nettsider som /r/Denmark.

Konklusjon: Jeg hadde det kjempefint i København, og skulle virkelig ønske at jeg kunne være der lenger enn ett semester. Takk til alle fantastiske dansker!

Om du har noen spørsmål om å flytte til København eller om å bo der, ta kontakt! 🙂

This entry was posted in Danmark. Bookmark the permalink.

One Response to Bloggposten om at jeg har vært i Danmark

  1. Valkyrje says:

    Bra du koste deg! Gode tips for forvirra studentar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *