Fotballkamp (Soweto, 6.-11. desember)

Fotballkrigen var en dokumentarserie av Bård Tufte Johansen. Her er en beskrivelse av serien:

Bård Tufte Johansen har reist til verdens mest fotballgale avkroker for å se nærmere på fotballkampene som får fans, byer og hele nasjoner til å gå fullstendig fra konseptene.

En av kampene han gikk på var Orlando Pirates mot Kaizer Chiefs – de to største lagene i Sør Afrika, begge fra Soweto. Jeg fant tidlig ut at disse lagene skulle spille mot hverandre kort tid før flyet mitt gikk fra Johannesburg. Jeg prøvde å få med meg folk fra Couchsurfing.org til å se den, men fikk en heller laber respons. Så ble fotballkampen utsolgt. Jaja.

Men jeg ville se den. Jeg ankom Soweto dagen før kampen og spurte folk om hvordan jeg kunne få tak i billetter og hvor mye jeg måtte betale. Nye kosta de billigste billettene 40rand (ca. 27kr), på det svarte markedet burde jeg se for meg å betale 100-150rand. Det var jeg villig til å gjøre, så dagen etterpå tok jeg en minibusstaxi til Soccer City. Det vil si, pga. trafikk og mange folk som skulle se kampen ble jeg satt av et stykke fra, hvor jeg måtte gå resten. Men det var greit. Jeg møtte opp tre og en halv time før kampen startet, og etter å ha spurt noen i området satt jeg meg ned for å se om det svarte markedet kom til meg.

Det gjorde det. I form av Kosi, en forsker på et universitet lenger sør i SA. Han ble dumpa av kjæresten dagen i forveien og hadde dermed en ekstra billett. Han ville ha 100rand for den. Vi ble enige om 90rand. Før kampen lente jeg mot Orlando Pirates (uten noen særlig grunn), men siden Kosi var ihuga Chiefs fan ble det til at jeg også holdt med dem. Jeg følgte ham inn i stadium – en lur ide, da han fant ut at han skulle bestikke vaktene slik at vi fikk bedre plasser. Hvor mye han betalte vet jeg ikke, men plassene vi endte opp med var rett ved siden av der fotballspillerne går inn på banen.

CameraZOOM-20121208142017106Selv om jeg satt i Chiefs-enden så var det massevis av Pirates-fans blant oss. Jeg tror folk har roa seg litt, og masseslagsmål og hissigpropper hører til fortiden. Jeg håper det i alle fall. Stillinga ble 1-1.

Ellers brukte jeg mitt andre besøk i Soweto til å kjøpe julegaver. Jeg ga bort det meste jeg hadde av klær i sekken for å få plass. Var også innom en fest fullefart, og besøkte et museum. Så dro jeg til flyplassen 11. desember. Men jeg dro ikke rett hjem.

 

asd

 

Published
Categorized as Reise