Osloturene

For to dager siden var jeg på tur til Oslo sammen med hele skolen. Omtrent med en gang så besøkte vår klasse (kreativ skriving) Gyldendal forlag, hvor vi fikk se oss rundt i bygget. Vi fikk også mulighet til å snakke med en av redaktørene for norsk litteratur. Det var spennende å høre om hvordan utvalgsprosessen er når det gjelder hvilke manuskripter de vil gi ut. Han kom med to tips til oss:

  • Hvis du har dikt, ikke midtstill dem
  • Hvis du har roman, aldri skriv i første person presens.

Han fortalte også at en ikke burde skrive mer enn fire linjer om seg selv, og at detektivhistorier med typer som Rotta og Sniken fikk de nok av.

Etter det besøkte vi høstutstillingen. Der var det en del kul kunst. Det var egentlgi mer artig å spasere litt fritt, enn å høre etter på hva guiden hadde å fortelle om de forskjellige verkene. Det var også en del ikke-så-kul-kunst, men kvalitetsnivået var mye høyere (synes jeg) enn de utstillingene vi så tidligere i Vestfossen. Etter høstutstillingen så fikk jeg oppleve Oslo, men både buss, trikk og t-bane. Jeg fikk se slottet (flere ganger) og Vigelandsparken og andre større eller mindre attraksjoner. Oslo var mye finere enn det jeg husket! Dagen ble avsluttet ved at vi i skriveklassen tok toget til Vestfossen og så på noen forfattere lese fra bøkene sine. Jeg fikk en uheldig plass, og pga. ekko så var det ikke noe god lyd, men en helt grei opplevese.

Dagen etter returnerte vi til Oslo og så Andy Warhol-utstillingen, som var både skuffende og spennende. Det var noen verk som var veldig stilige (bl.a. et ballongrom og noen av hans mer kjente saker) mens det var mye som var ganske kjedelig. Da vi var ferdige der så fikk vi en del fritid, og vi besøkte da Avalon, Burger King og en kul bruktsjappe – men stort sett gikk vi bare rundt. Klassen samlet seg, og vi gikk til slutt og så på enda en forfatter-sak, med bl.a. Lars Saabye Christensen. De fikk en skuespiller til å lese fra bøkene, mens mesteparten av tiden gikk til at forfatterene diskuterte oppvekstromaner. Det var ganske spennende.

Jeppjepp.