The Up-series, verdens beste realityserie

image

Greit! Da har jeg oppmerksomheten deres. I løpet av helga så jeg alle 7 dokumentarfilmene i “The Up Series”. Ikke les om den på Wikipedia, les heller hva jeg skriver her!

Det hele begynte i 1964 da en gjeng filmjournalister laget en dokumentar med utgangspunkt i sitatet: “Give me a child until he is seven and I will give you the man” Det vil si at man i et syv år gammelt barn kan se mannen det en gang vil bli. De samlet 14 barn hentet fra ulike klasser og miljø og spurte dem spørsmål om politikk, kjærlighet, rasisme, klassesystemet og fremtiden. Dette ble til dokumentaren “7 up!”, som ble vist på TV og så var det ferdig med den saken.

Syv år senere så tenker Michael Apted at de kan jo høre hvordan det går med disse barna, så det blir laget en ny dokumentar, 14 up! (egentlig 7+7 up!), hvor han spør dem om de samme sakene (stort sett). Og slikt har det fortsatt frem til i dag. Sist film var 49 up som kom i 2005, dette er film nummer 7.

Kult, ikkesant?

I praksis vil det si at vi følger disse barna gjennom hele lviet deres. Deltakelse er frivillig, og det er nå bare 12 stk. som enda er med i dokumentarene. Han stiller på en måte de samme spørsmålene, men temaene har blitt mye dypere. De to første dokumentarene bar et politisk preg, men fra 21 up! og utover er det klart at dette handler om mennesker – og spesifikt disse menneskene.

På Wikipedia står det kort hva som skjer med hver person. Det er i utgangspunktet ikke farlig å lese det siden dere sikkert vil glemme det innen dere ser dokumentarene – men jeg vil anbefale kraftig å holde dere borte. Det er vannvittig spennende å se på utviklingen fra film til film, og jeg angret på at jeg sjekket hvordan det gikk med noen av dem.

Men! Alt er ikke bare positivt. I de senere dokumentarene så begynner de å reflektere over dokumentarene selv (som er noe av det mest interessante). De fleste sier at de aldri vlle latt det samme bli gjennomført med deres barn, og èn går så langt som å si at det er en giftpille han tar hvert 7. år.

Det er ikke lette spørsmål han spør dem, Michael Apted. Og det er nok det som er det verste med dokumentarene. Han har dokumentert deres drømmer og tanker om fremtiden siden de var små, og da disse ikke blir oppfylt spør han dem om de føler at de er mislykket. Han har filmet jentene som sier at de ikke vil bli husmødre med en gang, og da ei gifter seg som 19-åring spør han henne om hun hadde møtt nok menn før hun giftet seg. Noen av dem blir oppriktig sinte på ham i noen intervjuer. Men de stiller fremdeles opp. De får betalt litt for hver gang, men her er det ikke snakk om mye – i bunn og grunn gjør de det av eget valg. Bare to droppet ut (da etter 21 up!). En hadde fått sparken pga. politiske utsagn han hadde i dokumentaren, og en annen forklarer de aldri hvorfor ikke vil være med lenger.

Disse dokumentarene er bra produsert. Apted unngår å legge på dramatisk musikk overalt og han går ikke i feller med å plassere dem sammen for å se på reaksjoner (bortsett 3 jenter som sitter sammen hver gang, og to møter med alle  i første film og i 21 up!). Tenk hvor fantastiske disse vil være i fremtiden, som dokumentasjon på hvordan vi var. Eller de var.

For å avslutte, jeg vil anbefale alle å se disse! De to første i serien er litt dølle, men etterhvert som du blir kjent med folka (ca. rundt 21 up!) blir de veldig interessante, spesielt 42- og 49 up! (hvor de reflekterer over dokumentarene).

Det negative med alt dette er at serien koster 500-600kr på DVD. Så med mindre du finner dem med andre metoder så får du begynne å spare! (bruk link 2 med listen i link 1)

Her er en trailer for 49 Up. Den spoiler litt, men om den får dere til å se serien så er det verdt det:

PS. Jeg lover, disse dokumentarene er helt utrolige. Jeg ble provosert av spørsmålene til tider, men måten de blir svart på sier veldig mye om folkene. Og hver dokumentar er veldig forskjellig i tema og stil. Det er ikke det samme om og om igjen. Og noen av dem har veldig varierte liv! (Kan nevne at en blir uteligger, f.eks.) Om dere har noen spørsmål, eller hvis noen ser disse og vil diskutere dem så si ifra!

3 comments

  1. Tror du akkurat henviste meg til dokumentaren jeg har villet se *lenge*, men som jeg ikke trodde var laget. Konseptet er veldig interessant, så håper den er like bra gjennomført som det virker.

    Noe å gjøre i høstferien, laster ned atm. Gleder meg til å se. 🙂

  2. Da har jeg sett hele serien! Beskrivelsen din om en fantastisk serie stemmer veldig bra. Interessant å se hvor lite deltakerne forandrer seg på enkelte ting, og hvor mye de forandrer seg på andre ting. Hele utviklingen er rett og slett spennende.

    Takk for lån av DVD!
    http://www.youtube.com/watch?v=u4eCKYfq7kc

Comments are closed.