Masterdagbok 3: Troll i Trold

bøker

Det er en stund siden sist oppdatering. Mesteparten av tiden har gått til praksis i videregående skole, som jeg kort kan oppsummere som: Flott!. Nå som det er ferdig er det bare å kaste seg i arbeidet med å lage en masterskisse, det vil si en oppgave på ca. 12 sider hvor jeg beskriver hva jeg har tenkt å skrive om i masteroppgaven, hvordan jeg har tenkt å gjøre det, og en liten forsmak på arbeidet. Denne skal være ferdig til i slutten av mai, og jeg har alt levert inn et lite førsteutkast som jeg har fått kommentarer på.

I morgen er innleveringsfristen for andreutkastet mitt. I det har jeg skrevet litt om motivasjonene mine for prosjektet, hvilken nytteverdi oppgaven min vil ha ha for forskningsmiljøet, og en rask undersøkelse av en novelle skrevet av Jonas Lie som omhandler troll. (smakebiten!)

Novellen, eller kunsteventyret om du vil, er «De syv Troldkjærringer i Styggedalsuren» og ble først utgitt i samlingen Trold (1891). Til tross for at samlingen heter Trold er det bare noen få historier i den som faktisk har troll i seg, fellesnevneren er heller at alle historiene er inspirert av folkeeventyrenes stil, og at de inneholder ulike elementer herfra. For eksempel troll, pratende dyr, forhekselser og så videre.

Kanskje mest kjent i verket er første setning i innledningen, som også er relevant for min oppgave: «At der er Trold i Mennesker, véd enhver, som har lidt Øje for den Slags.»

I morgen skal jeg levere andreutkastet mitt, men også ha en presentasjon på cirka fem minutter. Den er for de på instituttet som måtte ønske det, men hovedsakelig de ansatte og mine medstudenter. Etter å kort ha presentert prosjektet mitt blir det litt tid til kommentarer og kritikk. I tillegg er dette en måte for de ansatte å få et oversikt over hva «neste kull masterstudenter» skriver om. Kanskje er det noe de er interessert i selv?

 

Så det. I tillegg har jeg lyst til å nevne hvor flaks jeg har hatt med bøker relatert til oppgaven. Jeg var på et loppemarked hos en boksamler hvor jeg fikk førsteutgaver av flere Asbjørnsen og Moe-bøker til 40kr per stykk (røverkjøp!). Og ikke nok med det: Universitetet ga bort en hel rekke bøker og tidsskrift som skulle ut av systemet. Blant dem en fin nyutgivelse av Troll og en kommentert versjon av Henrik Ibsens Peer Gynt (som jeg nok også skal bruke i oppgaven). Hurra! Bøkene er de på bildet: “Norske folke og huldre-eventyr i udvalg ved P. Chr. Asbjørnsen” (1879), “Norske folke-eventyr fortalte af P. Chr. Asbjørnsen. Ny samling.” (1871) , “Samlete skrifter af Jørgen Moe, bind 1 og 2” (1877), “Peer Gynt. Kommentarutgave.” (1993) og “Troll” (1958).

Published
Categorized as Master