Codex Lapskaus

“Det er dumt at folk kaster fra seg så mye, men noen ganger er det litt fint også.” -Thea

Tenkte jeg kunne skrive noen ord om et prosjekt jeg holder på med, Codex Lapskaus.

For to år siden var jeg i Roma. Der fant jeg et oppbretta papirfly med det som kunne ligne på et dikt. Det lå på bakken og hadde tydelige spor etter å ha blitt tråkket på. Jeg tok det med hjem til Norge og fikk det oversatt, og det viste seg å være et sint, anonymt brev til en drittsekk. Les det her: http://blogg.peefy.net/2009/06/italiensk-hatbrev/

Jeg hadde allerede da lenge vært en fan av  Found Magazine, som publiserer lapper og fotografier som folk har funnet rundt om i verden. Jeg sendte inn brevet, men tror ikke de brukte det. Jaja. Over sommeren flytta jeg for første gang til en by, Bergen. Her er det mange lapper som blir kastet fra seg. Jeg bestemte meg for at de eneste som var av interesse var de som hadde håndskrift på seg, eventuelt skriblerier eller tegning. Det måtte også helst være utendørs, til nøds i butikker. Det må også være noe som er kastet fra seg eller mistet. Om det ligger i søpla eller er hengt opp så rører jeg det ikke.

Nå i år har jeg begynt å legge dem ut på nettet. I januar la jeg ut 1 lapp hver dag, men det ble for mye arbeid så jeg har kutta ned til 3 i uka. Har bare lagt ut link en håndfull ganger på twitter og et par ganger på facebook. Har til sammen hatt ca. 90 forskjellige som har besøkt siden, og 270 besøk totalt. Det betyr at det er andre enn meg som syns det er interessant!

Jeg fikk via bloggermagasinet spurt en ekspert på opphavsrett om hvorvidt det er lovelig å publisere lapper som man finner på gata. Les svaret hans her: http://bloggermagasinet.com/2011/01/31/svar-pa-spørsmal-om-opphavsrett/

Jeg håper egentlig at Codex Lapskaus kan være en slags kommentar på hvor mye folk kaster fra seg, men også bidra til å bryte ned folks syn på søppel. Synd at å Plukke Ting Opp ikke er akseptert. Bakteriene forsvinner når du vasker henda uansett.

Til slutt vil jeg si at det kuleste med prosjektet er at venner har begynt å åpne øynene sine for slike lapper. Har fått høre fra mange hva de har funnet, noe som er kjempestas!

Ok, nok ord nå. Sjekk ut sida om du ikke har gjort det!
http://lapskaus.tumblr.com