Mystery Science Theater 3000

Denne posten er fra en filmblogg jeg hadde tidligere, kultstatus. Den ble publisert på den publiseringsdatoen den har her.

Noen filmer er så dårlige at de er morsomme, i hvert fall for mange. B-filmer og obskure europeiske filmer (f.eks. eurospy-filmer, som jeg nevner kun pga. jeg kan uttrykket). Mystery Science Theater 3000, eller MST3K, er en TV-serie (1988-1999) som omfavner disse filmene og gjør dem mer underholdende enn det filmskaperene som laget dem noen gang kunne drømme om.

MST3K handler om en kar, Joel (sesong 1-5) eller Mike (sesong 5-10) som er fanget i en satelitt i verdensrommet sammen med to roboter. Onde forskere på jorden sender dem i hver episode en kjempedårlig film som de er tvunget til å se. Før, 2 ganger under, og etter filmen så har de (Mike/Joel og robotene) korte “sketsjer” som ofte er relevante til filmen. Vi får også se filmen, sammen med Mike/Joel og robotene, og mens filmen holder på så kommer de med morsomme kommentarer om det som skjer. Dette er altså omtrent som å se en film med skikkelig morsomme venner.

Det er selvsagt ikke alltid det er like hysterisk, til tider er ikke kommentarene nok til å redde slike håpløst dårlige filmer, og andre ganger er de bare noenlunde morsomme, men stort sett så klarer serien å underholde veldig mye. Personlig så synes jeg at de første sesongene er ganske mye dårligere enn de senere, men anbefaler alikevell at en begynner med de første. Saken er ikke at de første er dårlige, men heller at de senere er såpass mye bedre at det å gå tilbake til de tidligere ødelegger en del. Annet enn det så er det ikke noen inngående historie i serien, og en kan egentlig se dem i hvilken rekkefølge en vil.

Serien holder sakte men sikkert på å bli gitt ut på DVD. Siden hver episode er en film så krever det en del, og i tillegg så må de ha rettigheter til å slippe filmene. Dette fører til at noen episoder sannsynligvis aldri vil bli gitt ut på DVD, siden store selskaper kan ha liten interesse for å la andre slippe ut deres filmer på DVD. Dette er ikke noe hinder for fansen, som fra begynnelsen av drev å aktivt ta opp episoder og byttet dem med hverandre. Dette ble til og med oppmuntret til i rulleteksten til showet etterhvert; “Keep circulating the tapes.” Denne tradisjonen har blitt fortsatt på nettet, hvor sider som DAPCentral arbeider med å spore opp de beste opptakene av episoder som ikke er gidd ut på DVD. Hvis episodene blir offisielt utgitt så sletter DAPCentral dem fra sine arkiver, og oppfordrer folk til å kjøpe dem selv.

Personlig har jeg MST3K Vol. 1 DVD-settet. Filmene er “Blood lust”, “Catalina Caper”, “The Creeping Terror” og “The Skydivers”. Ingen av disse episodene er blant mine favoritter, og noen av dem var beklagligvis ganske dårlige. Jeg har sett en god del av episodene som ikke er utgitt på DVD, og har planer om å få kjøpt de andre DVD-settene – men jeg tror jeg vil vente til de har gått ned litt i pris. Nå ligger de fleste rundt $30, noe som (i forhold til vanlige amerikanske DVD-priser) er ganske dyrt. Vil da heller prioritere andre filmpakker eller TV-serier, spesielt siden hver pakke bare inneholder 4 episoder. En ting som er positivt med settene er at en del av dem har den vanlige versjonen av filmen inkludert også, dvs. uten kommentarer o.l.

For de som liker å le av dårlige filmer så vil jeg anbefale denne serien på det varmeste, men må advare om at noen av filmene er utrolig dårlige. De som drev serien driver nå med nyere prosjekter, som Cinematic Titanic (omtrent samme greia) og Rifftrax (samme greia, bare på nye og kjente filmer).

Published
Categorized as Film