Within the Woods, eller “Evil Dead 0” om du vil

Denne posten er fra en filmblogg jeg hadde tidligere, kultstatus. Den ble publisert på den publiseringsdatoen den har her.

Evil Dead var gjennombruddet til Sam Raimi (som senere laget Spiderman-filmene) og Bruce Campbell, men for å få investorene de trengte til å lage den så laget de en kortfilm på omtrent 30 minutter, “Within the Woods”. Within har egentlig lite med Evil Dead historien å gjøre, siden det her er snakk om en indianergravplass og ingen blir voldtatt av trær, men samtidig så er det lett å se hvor lik den er ED-filmene.

Within handler om fire ungdommer som er i ei hytte på landet (eller i skogen). Mens to av dem er engasjerte i et monopolspill inne så går de andre to, Bruce (spilt av Campbell) og Ellen (spilt av Ellen Sandweiss), ut på en piknik. Bruce forteller at dette var en gang et gravsted for indianere, og at stedet var forhekset. Rett før han henter en indianerkniv fra en grav så nevner han at forhekselsen bare påvirker dem som forstyrrer de døde. Overrasende nok så blir Bruce besatt og prøver å drepe de andre.

Hvis du har sett Evil Dead-filmene så kan du merke likhetene i historien, selv om den har sine forskjeller. Likhetene stopper ikke her. Flere av scenen fra Evil Dead 1 og 2 er hentet fra denne. Eksempler er:

  • Zombie biter av egen hånd
  • Forfølgt av kamera
  • Famler med nøkklene, blir grepet av noen på innsiden
  • Knivstikker [spoiler]venn[/spoiler] som kommer inn, og kroppen ligger i veien for døra.

Filmen har liten verdi i seg selv, den er fascinerende for dem som har sett Evil Dead, men for alle andre så er den nok en ganske dårlig amatørfilm. Dette er litt av grunnen til at den aldri har fått noen utgivelse, Sam Raimi skal i følge Campbell være litt flau over den. Samtidig så bruker den en del musikk de ikke har rettigheter til (og de donerte pengene de tjente på filmen, under $20, til veldedighet).

Men hvordan har jeg da sett filmen? Filmen ble vist på filmfestivaler og små-kinoer, og sannsynligvis fra en av disse har filmen lekket ut til andres hender. Filmen har så blitt kopiert (fra VHS til VHS) og byttet bort, noe som har gjentatt seg helt til den mest vanlige versjonen er en lavkvalitets nte-generasjons kopi. Og noen har lastet en slik opp på nettet. Fra bildene kan du se hvor lav kvaliteten på bildet er (selv om de ser bedre ut når det er i bevegelse som en del av filmen). I tillegg så ble denne filmen laget på super8, så det er ikke snakk om noen høykvalitets produksjon i utgangspunktet. Den lave kvaliteten var ikke et stort hinder, og det eneste som egentlig er et problem er at en ikke får sett spesialeffetene noe særlig – noe som hadde vært svært artig, spesielt når en tenker på de som var i Evil Dead. Jeg holder på å skaffe noen andre (digitale) kopier, men det virker som om det kan ta en stund. Hvis kvaliteten blir bedre vil jeg sikkert legge opp bedre bilder i denne posten.

Alt i alt er filmen verdt og se for dem som har sett Evil Dead-filmene, og som er interesert i hvordan det hele begynte.

Mer om filmen: IMDB, Wikipedia

Published
Categorized as Film