Masterdagbok 1: Stille før stormen

Forord: Jeg har vært student i årevis, men har aldri latt det gå utover travbaneklubben. Nå skal jeg snart i gang med å skrive master, og da tenkte jeg at jeg kunne dokumentere det her. Jeg markerer postene med “Masterdagbok”, slik at de lett lar seg hoppe over om det er kjedelig. Så det.

20091125173422_uke49

Jeg studerer nordisk språk og litteratur, og utdanningsprogrammet jeg er tatt opp i heter “Integrert lektorutdanning med master i nordisk”. Det vil si at jeg i løpet av fem år tar en mastergrad i nordisk (språk og litteratur) samtidig som jeg tar pedagogikkfagene (“lærerfagene”) jeg trenger for å bli en lektor. Hvert år på universitetet er delt opp i to semester, og de fire siste semestrene er på “masternivå”. Jeg er nå på andre semester på masternivå, og det er i dette semesteret vi virkelig begynner å forberede oss på å skrive en oppgave. De to neste semestrene (høst 2014 og vår 2015) går til oppgaveskriving, og desto fortere man vet hva man vil skrive om, desto bedre tid har man på seg.

I utgangspunktet har jeg tre valg om hvilket område jeg vil skrive om: nordisk språk, nordisk litteratur eller nordisk didaktikk (“hvordan å undervise”) – jeg har for lengst kommet frem til at jeg skal gå for litteratur. Språk er veldig spennende, men jeg synes det er vanskeligere å arbeide med. Didaktikk er mer relevant for min fremtid som lærer, men jeg har ikke særlig lyst til å forske på det. Litteraturfagene har alltid vært de jeg har likt best, selv om ikke alle sider ved dem er like fristende – men nå er det altså jeg som bestemmer hvilken side jeg vil arbeide med. Og i løpet av et halvt år har jeg forhåpentlig såvidt begynt på å skrive på oppgaven min.

Men hva skal jeg skrive om? Jeg føler at Norge har i løpet av de siste tyve årene sakte beveget seg inn i en ny nasjonalromantikk, dvs. idyllisering av Norge og norsk kultur. Jeg tror muligens det begynte i metallmiljøet, hvor tekstuniverset er ofte knytta opp mot norrøn mytologi og folketro. Men så har det bare ballet på seg, med Moods of Norway, filmer som Trolljegeren, Gåten Ragnarok og Thale, musikk av Glittertind, tegneserier som De Fire Store og Dass, og så videre, og så videre.

Kanskje er ikke dette noe nytt, og det har vært vedvarende siden vi løsrev oss fra Danmark to hundre år siden. Samma det. Poenget mitt er at jeg ikke holder meg for god for å kaste meg på bølgen, for jeg vil veldig gjerne skrive om folkediktning. Tenk Asbjørnsen og Moes eventyr, eller folkeviser, sagn, myter, denslags. Dette er nok ikke upløyd mark, og det har nok blitt skrevet drøssevis av oppgaver om dette før. Så min jobb nå fremover er å finne meg en egen vinkling, eller “stille et spørsmål” som ikke har blitt spurt før. Eller i alle fall (jaffal) finne et mer konkret område jeg vil kikke på. I løpet av neste uke skal jeg inn å prate med med noen som kan mye mer enn det jeg kan om området, og se om de har noen forslag. Det har de nok.

Om det er uklart for deg nøyaktig hva slags “spørsmål” det er som man kan skrive master om i nordisk så har UiB lagt ut en liste over alle oppgavene som har blitt skrevet de siste årene. Du finner den her.

Published
Categorized as Master