Masterdagbok 4: Masterskisse levert

Og da var jeg ferdig med ca. 5000 ord i varierende kvalitet om hva min masteroppgave skal være og hvordan jeg skal arbeide med den. Jeg har også skrevet litt om hvordan troll opptrer i tre av eventyrene fra Trold, eventyrboka gitt ut av Jonas Lie i 1891.

troll-at-the-karl-johan-street-trollet-p-karl-johan-1892Et av eventyrene jeg har skrevet om heter “De syv Troldkjærringer i Styggedalsuren” og handler om noen trollkjerringer som er sjalu på ei som har bytta trollungen sin ut med et menneskebarn. Eventyret følger oppveksten av det menneskebarnet, men fokuserer mest på hvor sjalu de andre trollkjerringene er.

Her er noen kjapt kommenterte sitater fra eventyret, for å vise hvordan trollene fremstilles i det:

Følgende er fra åpningen av eventyret, og viser et trollsamfunn som på mange måter kan minne om et menneskesamfunn.

Troldene var ude i Styggedalsuren og brød Sten til den store ny Laaven, de skulde bygge. Og nu havde de seks Kjærringene deres faat frem Kaffekjedlen og sad saa hyggeligt og pratede.

De nyfødte trollungene er visst ganske flotte, men etterhvert som de blir eldre så, tja, les selv:

Men, som Tiden gik, blev den søte Truten til hun Sølvi mere og mere til Tryne, og voksede der Buster og Rag ud af Ansigterne paa Troldungerne. Der kom Hængelæber og Griseøine og Svineører, og Benene blev vredne og Fødderne klumpede, og Knuder og Skakheder stak frem. Og Deiligheden og Sødheden blev til Troldvillie og Arrigskab.

Menneskebarnet trives ikke særlig blant trollene, som dere kanskje kan forstå:

Det var andet end Fremmedgutten, som kunde sidde og sipe og graate, fordi Sønnen til Hornklova borede Øinene ud af Katten med Fingeren. Han aarkede ikke engang at se paa, men la Hodet ned i Bakken. Og da Ungerne havde sin Moro af at flaa Kalven levende og se, hvordan den sprang og bar sig, la Stakkaren til Skogs.

Det første av disse tre sitatene sier noe om samfunnet som trollene lever i, det andre sier noe om hvordan det ser ut, og det tredje sier noe om deres (manglende) medfølelse for dyr. Om du vil lese hele eventyret ligger det fritt tilgjengelig her: http://www.dokpro.uio.no/cgi-bin/litteratur/oratxtprod.cgi?tabell=lie&id=bind08345&frames=Nei

Slik som dette (cirka) skal jeg jobbe med en hel rekke forskjellige tekster. Jeg håper på å få en viss oversikt i sommer over hvilke tekster fra 1800-tallet som omhandler troll, slik at jeg slipper å gjøre det arbeidet når jeg begynner på an igjen i høst.

Ps: Her er en fin bildeserie fra NRK http://www.nrk.no/nordnytt/derfor-ser-vi-ansikt-i-stein-1.11719885

Published
Categorized as Master

1 comment

  1. Nå fikk jeg lyst til å se Trolljegerne igjen … 😀
    (og lese Jonas Lie – kanskje …)

Comments are closed.