De dødes tjern, klassisk norsk thriller

Denne posten er fra en filmblogg jeg hadde tidligere, kultstatus. Den ble publisert på den publiseringsdatoen den har her.

Har i det siste blitt mer opptatt av norsk film, noe som jeg tidligere har vært veldig avvisende til. Dette er en norsk thriller fra 1958, basert på en bok av André Bjerke, og med Henki Kolstad i hovedrollen.

‘De dødes tjern’ handler om seks mennesker som skal på hytteferie. Hovedpersonene er kriminalforfattern Bernard Borge. Sammen med ham er kona hans, Liljan Werner og hennes forlovede, en psykoanalytiker og en skribent. Bror til Liljan har kjøpt hytta og reis opp i forveien, men når de kommer så er han ikke der. De finner rester etter ham nede ved et nærliggende tjern som har et skremmende sagn knyttet til seg.

Har flere ganger hørt om denne filmen tidligere, og snublet over den for en stund siden uten at jeg fikk sett den før nå. Den var omtrent som forventet, en god film som har mistet litt med alderen. Ut i fra det jeg skrev ovenfor så er det ganske tydelig “en ganske typisk” krimhistorie, og slike historier er ofte definert av slutten. Slutten til denne filmen var sikkert ganske god og overaskende i 1958, men jeg kunne si ganske sikkert etter 20-30 minutt hva som skjedde og hvem som gjorde det.

Jeg hadde ikke hørt noenting om handlingen i filmen eller sett annet enn den kjente “falle i vannet”-scenen, men jeg burde nok sett denne før jeg leste boka “Døde menn går på ski” av Knut Nærum, og sett Villmark. Ingen av dem er direkte ødeleggende for filmen, men det er tydelig hvor de hentet inspirasjon. Nærums bok har (med hensikt selvsagt, som en parodi/hyllest til sjangeren) hentet ganske mange elementer fra denne historien.

Boken har jeg heller ikke lest, og den skal vist være ganske ulik selve filmen. Boken er skrevet av André Bjerke under pseudonymet Bernhard Borge. André Bjerke spiller også en rolle i filmen, skribenten Gabriel Mørk. Henki Kolstad er hovedpersonen, og det er en fryd å se ham spille. Selv har jeg vokst opp med Jul i skomakergata, og annet enn en rolle i Olsenbanden og en vaskemiddelreklame så har jeg aldri sett noe av ham. I filmen spiller også Øyvind Øyen, som også har en rolle i Salve Sauegjeter (som jeg sikkert vil skrive om senere).

Da jeg så på IMDB-siden til denne filmen så merket jeg Inger Teien. Jeg synes det er artig hvor mye hun har vært med i. Hun har vært med i flere Olsenbanden filmer, Jul i skomakergata, Mot i brøstet, Bot og bedring, Karl & Co, Holms, De 7 søstre og Hotel Cæsar. Omtrent det eneste som mangler er Offshore og Fox Grønland.

Om det ikke var klart fra det jeg skrev tidligere så likte jeg denne filmen godt. Selv om slutten var en smule forutsigbar (i mitt tilfelle i hvert fall) så var den artig, og til tider litt spennende. Det er synd at den ikke har fått en skikkelig DVD-utgivelse. Hvis du vil se den kan du kjøpe den på VHS for (bare) 240kr, eller se den på nett for 45kr.

Du kan også sjekke ut scenene fra Uti vår Hage og Brødrene Dal som er relaterte til filmen.

Published
Categorized as Film